Vårhilsen fra Kristiansand MDG – 2023

Her kommer en takk og oppsummering fra april og mai.

mai 31, 2023

 

Nå som valgkampen ruller i gang blir det mindre tid til å skrive månedshilsen for meg som førstekandidat, men driftige folk i valgkamputvalget pønsker på å sende ut kortere nyhetsbrev med nedtelling fram mot valget. 

I skrivende stund er det 15 uker igjen til mandag 11. september, når vi får vite hvor mye grønt det blir i bystyret de neste fire årene. Vi håper dere vil være med og bidra til at det blir mest mulig! Det viktigste er nok samtalene du har med mennesker du møter, der de ser hvor hyggelige og reflekterte folk i MDG kan være, fordi de hadde en meningsfull prat med deg. 

I april hadde vi Grønn te med MDG om å ta vare på de minste, med Siri Søftestad og en engasjert og varmhjerta gjeng rundt kafebordet. Uka etter vedtok vi Kristiansands grønneste program, hurra! Du kan laste ned og lese hele det nye lokalprogrammet fra hjemmesida vår her.

I bystyremøtet i april ble Kristin Knutsen innvilget fritak fra sine verv de siste månedene av perioden på grunn av flytting. Jon Holt rykker opp som fast medlem av bystyret, og ny 9. vara til bystyret er Evren Ünal. I kulturutvalget går Linda Voreland inn som fast medlem, og det samme gjelder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Havnestyret KF. Takk til alle for innsatsen og viljen til å stille opp!

Vi utfordra Høyre til klimasamarbeid framover. Hvis en mulig ny Høyre-ordfører vil samarbeide grønt og med sentrum, kan klima og natur bli tatt på alvor. Det er vanskelig å se hvordan de skal få til det hvis de vil samarbeide i motsatt retning, med FrP. Hva vil da skje med det systematiske klimaarbeidet vi nå har satt i gang i kommunen? Så langt er responsen fra Høyre lunken, men retningsvalget ligger der fortsatt som en utfordring. Og grønne stemmer trengs som aldri før.

Vi jobber fortsatt for en renessanse for gjenbruk på alle områder, både gjenbruk av vei som Birte Simonsen har framsnakket i fylkesutvalget, og at bruktkjøp-og-salg skal gjøres lettere, som Marte Ulltveit-Moe skriver så klokt om. 

Mai ønsket vi velkommen i 1. mai-tog – grønne jobber er trygge jobber! Og miljøkrisa er vår største solidaritetsutfordring. Vi sang våren inn, med Marte og Dagfinn Haarr med flere, og har begynt å synge på valgkamplåta vår både der og i studio. Takk til Anette, Linda, Selina, Jarle og Harald for bidrag! Det er bare å glede seg til «Der håpet ennå gror» slippes i sommer. Videre koste undertegnede seg på Togferietreff på Grønt senter Teateret, med Arne Otto som vert og mange grønne venner. Sånt gir håp! Sørnett lagde en liten sak om togferie derfra.

 

Så var noen av oss på MDGs landsmøte midt i mai. Der slo vi blant annet et slag for beredskap og selvberging i hele folket, for lokale rusreformer, og for borgerlønn/grunninntekt som erstatning for sosialhjelpa. Og for bompenger når det trengs for å snu utviklingen og skape en bærekraftig by. Jeg fortalte Altinget om MDGs blokkuavhengighet i Kristiansand, som et eksempel på at vi kan samarbeide med de som vil være med å gjøre noe for natur, klima og miljø.  

Her hjemme i Kristiansand har vi tatt opp energisparing og energieffektivisering som en motvekt til meldinga med den stressende tittelen «Mer av alt – raskere» – vi må også bruke og sløse mindre for å komme på riktig spor. Vi har også løfta Norges første politikvinne, Mathilde Henriksen, som vi synes plassen utenfor det nye politihuset godt kan kalles opp etter. 

Marte (Foto: J.F von Södergren)

Marte Ulltveit-Moe har også lagt ned en formidabel innsats for å jobbe fram et bilfritt bokonsept i Oddernes tun! Forslaget fikk flertall i by-/stedsutvalget, men falt dessverre i bystyret i slutten av måneden. Vi får ta med oss at vi stadig får flere med oss på sånne framtidsretta forslag, selv om kampene fortsatt må tas! I samme bystyremøte tok vi opp at Kristiansand må verne mer natur.

Nå i april og mai har vi også begynt å trekke ut i Markens for å snakke med folk om gode grønne løsninger, og framover blir det flere sjanser til å være med på stand eller dørbank, og gå i postkasser med løpesedler. Takk til Evren og Elisabeth og Oda som har vært med i Markens, Willy som var med på kontorrydding, og Selina som er med og tar ansvar for at grønt håp skal lande i en postkasse nær deg! Takk også til Tore og Jan Kristian som var med som natteravner i Kristi Himmelfartshelga. Sammen 

En god del lesetips til slutt, grønne innlegg fra april og mai:

Det er ikke sikkert jeg har fått med alt en gang – for nå skjer det mye! Og mest når vi er mange som bidrar. Takk for at du er en del av det breie, grønne laget!

Håper vi seessommerfesten på Spiregården 14. juni, og medlemsmøte om samarbeidsstrategi for valget 19. juni (kl. 18.30 på rådhuset) – og ellers både her og der. God forsommer!

Alt godt, Hildegunn
Gruppeleder i Kristiansand MDG