Månedshilsen fra Kristiansand MDG – januar 2023

Godt nytt politisk år, og velkommen til valgåret 2023! Det kan bli spennende 😊

februar 1, 2023

Nå har vi feira litt og hvilt litt etter budsjettgjennomslaget, og det nye året begynte med fokus på Kristiansands klima- og miljøstrategi – som ble vedtatt i bystyret 18. januar.

Der fikk vi flertall for flere av tilleggsforslagene våre, for mer gjenbruk av ting og bygg og tydelig, målbar oppfølging av strategien. Her er våre forslag som ble vedtatt:

Kristiansand kommune skaper nye forretningsmuligheter innen reparasjon og salg av brukte varer, ved å redusere innkjøp av nye varer i egen drift.

Bystyret ber om at strategien følges opp med målbare indikatorer, der det er mulig, i videre handlingsplaner. (fellesforslag MDG/H)

Kristiansand kommune stimulerer til kreativ og utslippsbesparende gjenbruk av bygningsmasse og materialer, ved å alltid grundig vurdere rehabilitering før riving, og prioritere prosjekter med mest mulig sirkulærøkonomisk ressursbruk.

Forslaget vi fremmet sammen med SV om å vektlegge natur like sterkt som klima fikk dessverre ikke flertall. Så vi må jobbe videre med å få løfta alvoret i naturkrisa like høyt som klimakrisa! Det ble også flertall for forslag fra våre klimakamerater i andre partier om ENØK og energiproduksjon (SV) og sterkere klimaledelse (Venstre). Alt i alt har kommunen nå fått en ganske grundig og helhetlig miljøstrategi, som blir bra hvis den bare følges opp og gjennomføres! Det hadde vi et skikkelig bra idéverksted om på et gruppemøte, så MDG har mange forslag klare til å følge opp med handling.

Bystyregruppa har også fulgt opp KSI-saken via kontrollutvalget, ved vår nestleder der, Birte Simonsen. Endelig ryddes det opp og politianmeldes der det trengs. Et samlet kontrollutvalg roste varslerne og kritiserte styret


Søpla må det også ryddes opp i
, og MDG ved Marte og Mira har etterspurt at vi slutter å sette ut renovasjon på anbud, i tillegg til å forebygge ved å kaste mindre. Vi er glade for at Avfall Sør nå begynner å teste ut
sjeldnere tømming av restavfall, noe som oppmuntrer til å sortere bedre!

Bystyret har siden sist fått kunnskapsgrunnlaget fra statsforvalteren om konsekvensene av en eventuell kommuneoppdeling. Vi som sitter i bystyret for MDG nå har så langt vurdert det som tungtveiende hvor kostbart og krevende dette ville blitt, både menneskelig og økonomisk, og ikke minst alvorlig at en ny omorganisering vil sette klimaomstillingen på vent i flere år. Derfor svarte vi da Fædrelandsvennen spurte at vi per nå ikke vil gå inn for en folkeavstemning om løsrivelse. Men vi tar diskusjonen, og er åpne for innspill fram til bystyret skal behandle saken 15. februar.

Velkommen til gruppemøtene 6. og 13. februar kl. 18.30 på rådhuset om du vil være med på det. 

For øvrig har vi akkurat fått nytt kontor! Det ligger i Det hvite hus i Markens gate 29, innenfor Tilstede mat & mer. Vi må finne fram noen brukte møbler og innrede det, men snart kan vi treffes der. Bare å glede seg til februar, altså! Vi har til og med fått balkong for lysere tider.

Lesetips fra januar:

Husk årsmøtet tirsdag 7. februar kl. 18 i bystyresalen på rådhuset! Håper vi sees!

Alt godt,
Hildegunn – gruppeleder i Kristiansand MDG