Månedshilsen fra Kristiansand MDG – Oktober 2022

Oktober begynte godt med høstferie, og i slutten av den, Den store energidagen på Grønt senter Teateret.
Den handlet om fornybarenergi, energisparing og lavere strømregninger, solceller på taket og forskning på batterier og andre energiløsninger. MDG var også godt representert med bidragsytere og tilhørere. Mange av
presentasjonene fra dagen er tilgjengelige på nett.

Uka etter var det tid for behandling av en av høstens aller største saker, arealplanen som nå skal sendes på høring. Det er tungt arbeid å snu det politiske flertallet i arealpolitikk, selv om fagfolkene i administrasjonen hadde gjort et solid arbeid med å foreslå en klimavennlig og klok arealplan som tar hensyn til natur og matjord og mennesker. Arealplanforslaget ble dessverre utvannet på en rekke områder av flertallet i den politiske behandlingen, med fortsatt åpning for mye byspredning. Men vi fikk med oss noen gode gjennomslag i planen som sendes på høring:

  Det åpnes ikke for akvakultur i skjærgården vår – altså ingen lakseoppdrett i våre fjorder. Leve havet!

  Vi sikret mer plass til lek! Forslaget regnet skolegårder som del av lekeplasstilbudet og lokalparkene i nærområdene, mens grønne hensyn og hensynet til barn og unge blir bedre ivaretatt av å sette av plass til både skolegårder og lekeplasser. Barn og unges representant i plansaker jublet over at vi fikk jobbet dette gjennom.

  Vi reddet et jorde til fra nedbygging, på Linnegrøvan! I tillegg til de administrasjonen allerede har foreslått å regulere tilbake til landbruk/natur/friluftsliv.

Administrasjonen jobber for å ferdigstille planen som skal på høring, og det kan bli noen justeringer til – og så kan innbyggere og utbyggere altså si sitt gjennom vinteren, før vi skal vedta arealplanen endelig en gang i 2023.

Videre i oktober var Hildegunn en del på reisefot som sosialpolitisk talsperson. Hun deltok i debatt om BPA (borgerstyrt personlig assistent) med Sylvi Listhaug (FrP) og Per Olaf Lundteigen (Sp) med flere i Drammen 17. oktober, og om NAV med Kirsti Bergstø (SV), Sofie Marhaug (R) og flere stortingsrepresentanter på Los Rogalandskonferanse i Sandnes 28. oktober. Lærdommen er at den grønne politikken er veldig god å ha med seg i debatt, og at det faktisk ikke er så skummelt å diskutere med stortingsrepresentanter, partiledere og nestledere, når man tross alt har overlevd Kristiansand bystyre i flere år!

Hjemme i Kristiansand oppfordra Marte tydelig til kreativ gjenbruk i byutvikling, i saken om det gamle fylkeshuset.  – Det er for enkelt, billig og miljøskadelig å bare sprenge ned hele det gamle betongbygget, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe til Fædrelandsvennen. Vi i MDG har større forventninger til utbygger og arkitekt når det gjelder å tenke fremtidsrettet. Ved å gjenbruke og restaurere betongbygningen sparer man betydelige klimagassutslipp som kreves for å oppføre ny bygningsmasse. Fortsettelse følger!

I mellomtiden var sosialpolitisk gruppeleder Hildegunn med Wayback på strandrydding. Det ble en
strålende formiddag i solskinnet i Høvåg, på hyggelig tur sammen med mennesker som er på vei tilbake til samfunnet etter soning. Og skjærgården ble fri fra 150 kg plast og gruff! Rehabilitering av mennesker og natur hånd i hånd – det er etter vårt hjerte.

Hildegunn og Marte deltok på møte om sykling og sikkerhet hos Syklistforeningen 25. oktober, og har tenkt å fortsette å være syklistenes aller beste venner, så klart. Samme dag kom beskjeden fra kommunen om at den populære støtten til sykkelvinterdekk var revet vekk for i år også. Den fikk vi mye skryt for den kvelden, og vi forlenger og utvider den gjerne!

Vi klarte også å sette dagsorden for debatt om mer inkluderende politikk, ved å foreslå at bystyret skal ha flere møter på dagtid i neste periode. Det er lettere for småbarnsforeldre og andre som gjerne vil ha kveldene med familien eller fri. NRK Sørlandet ga saken sendetid flere ganger, som det går an å høre på nett. Saken skulle behandles i bystyret denne måneden, men vi rakk ironisk nok ikke gjennom sakslista – kanskje vi skulle ha begynt fra morgenen av?… 

I bystyremøtet 26. oktober vedtok vi ellers ny skolestruktur for Hånesområdet, som skal få etterlengta nye skoler og bydelshus. Samtidig slo vi et slag for Tveit og opprusting av Ve skole før ungdomstrinnet flytter derfra til ny skole på Lauvåsen. Heia både Hånes og Tveit!

  1. oktober vedtok et muntert og vennskapelig nominasjonsmøte valglista til lokalvalget i 2023 – med over 50 modige mennesker, og Hildegunn, Marte, Elisabeth, Evren og Jan Kristian på topp 5. Det er bare å glede seg til neste år! Fædrelandsvennen løftet fram at vi er første parti med kvinnelig listetopp til valget neste år, og vi slo et slag for mangfold.

Seinere samme kveld samlet vi en rekke flotte, forskjellige mennesker fra ulike organisasjoner, partier og livserfaringer rundt langbordet til Grønn te med MDG, med rusreform som tema. Det ble en spennende samtale som inspirerer og informerer arbeidet videre med denne viktige sosialpolitiske reformen.

Før måneden var omme, deltok vi i fakkeltog mot Wisting-feltet! Evren Ünal og Hildegunn Seip holdt appell sammen. Å åpne et nytt oljefelt i sårbar natur enda lenger nord i Arktis mens kloden koker er helt hårreisende, og må stoppes! Hildegunn holdt også en appell for kvinner, liv og frihet i Iran tidligere denne måneden.

Og nå er vi klare for november og budsjettsesong!

 

Anbefalt lesning fra måneden som er gått:

Alt godt,
Hildegunn Seip
Gruppeleder i Kristiansand MDG