Månedshilsen fra Kristiansand MDG – september 2022

Vi startet denne første høstmåneden med storfint av besøk av partileder Arild Hermstad og hans rådgiver Axel Klanderud, som kom innom Kristiansand den 1. september. Da fikk de også med seg litt av den åpne kveldssamlingen vår Grønn te med MDG – med strøm og solidaritet som tema. I tillegg til Arild og lokale ildsjeler i partiet var Eyvind Danielsen fra Framtiden i våre hender med på en engasjert samtale den kvelden.

Den første helga i september deltok flere av oss på Agdersamling hos Ida Jordal på vakre Eiersland i Lyngdal. Vi fikk vi puste med magen i nydelige omgivelser, bade, skravle, lytte, le – og diskutere kommunikasjon og valgkamp, jordvern og sosialpolitikk. Det ga faglig, politisk og sosialt påfyll! 

Mandag 5. september hadde vi gruppemøte på rådhuset, og det handlet blant annet om kunst og kulturkompetanse, avløp og løsninger på forurensning. Fredag 9. september møtte gruppeleder Hildegunn Seip stortingsrepresentant Jenny Klinge og Mikael Scott Bjerkeli fra HBRS til samtale om kjønn på Protestfestivalen, der Hildegunn slo et slag for respekt for mangfoldet

Grønn stafett 2022
Grønn stafett 2022 (foto:Hildegunn Seip)

Så satte vi i gang en Grønn stafett gjennom hele landet et år før valget!

Mens noen startet nordfra, kom stafettpinnen hit til Kristiansand med sykkel og kollektiv fra Lindesnes. Her hos oss fikk stafettpinnen besøke hagebruk, ta toget fra Nodeland til Kristiansand, være med på kyststi-vandring i sentrum og ut på Odderøya, og lunsj og innspillssamtale på torvet – før vi sendte den videre på sykkeltur mellom Lillesand og Grimstad med Marte R. Ulltveit Moe og fylskeskontakt Ingrid Fjellberg. Det ble en fargerik helg – vi er et solid og superhyggelig stafettlag! 

Hildegunn har også besøkt flere organisasjoner denne måneden, som Bymisjonen og nystartede PitStop for unge utenfor, og har snakket med pårørende og andre på habiliterings- og sosialfeltet. Som sosialpoltisk talsperson holdt hun webinaret Grønt dypdykk om sosialpolitikk for MDG-ere fra hele landet 19. september. Dette blir liggende tilgjengelig på nett.

Marte har vært primus motor for stormøtet LEVE HAVET! den 13. september – og det ble en

Levehavet2022 (foto:Hildegunn Seip)

kjempesuksess. Møtet samlet stappfullt hus på Grønt senter Teateret, det er jo herlig når man må sitte på gulvet og langs veggene på et miljøtreff. Kvelden ga en rekke faglig sterke innlegg om gyting i bekker, mulighetene i tang og tare, hummerreservatenes velsignelser og tilstanden i havet. Politikerne i panelet etterpå, fra hele 12 partier, ga uttrykk for at de lærte mye og vil ta bedre vare på havet framover.

Så skal jo det leveres på – men nå som måneden er til ende ser det ut som at ingen partier vil gå inn for å åpne for oppdrettsanlegg i Kristiansand i arealplanen. Det er i så fall en kjempeseier! Bystyret seinere denne måneden diskuterte også om landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen skulle utredes som mulig nasjonalpark, men det ville dessverre ikke flertallet. Det vi imidlertid fikk flertall for, var at vi vil ha bedre marint vern i Kristiansand i tråd med internasjonale forpliktelser om 30 % vern av havet – og at vi skal se på modeller for dette, mer konkret hvor vi kan lage flere hummerreservater og andre vernesoner. Igjen har MDG flyttet debatten og fått gjennomslag for å ta bedre vare på naturen! Det gjør godt når systematisk jobbing gir frukter.

Vi har også engasjert oss i debatten om den nye kulturskolestrategien, og kjempet for bedre involvering av de ansatte og kunstnerisk og faglig autonomi, som Linda Voreland ble fanebærer for. 

Når det gjelder skolen har vi drøftet elevpris, pedagogpris, og hva vi egentlig vil at skolen skal måle og belønne – takk til Mark Candasamy for kloke refleksjoner om det! Vi har også oppfordret i formannskapet til å finne en løsning på lærerstreiken, der vi sammen med SV og R ønsket at KS på våre vegne skulle være mer løsningsorienterte. 

I arbeids- og inkluderingsutvalget gjorde Thor Kristian Hanisch en kjempejobb med å få støtte til flere inkluderingsprosjekter og organisasjoner i byen vår, som A-larm på rusfeltet, Spillsenteret og ressurssenteret UNIK. Det var et fellesforslag mellom oss i MDG og KrF, V, R og FrP. Vi samarbeider bredt når det bidrar til noe bra!

På tampen av måneden hadde vi et langt bystyremøte, og så en behandling av arealplanen i by- og stedsutviklingsutvalget som ga noen grønne gjennomslag – og andre tilbakeslag, dessverre. Vi ser dessverre at mange partier ikke prioriterer klima, natur og framtidas generasjoner når det gjelder. Så vi kan tydeligvis ikke gi oss ennå!

Så følg med i oktober – arbeidet med å bygge det gode, grønne samfunnet fortsetter. Håper å se deg, og vil gjerne høre hva du er opptatt av eller vil bidra med, i dette store fellesprosjektet.

Anbefalt lesning fra måneden som er gått:

Alt godt,
Hildegunn Seip
Gruppeleder i Kristiansand MDG